КУЛТУРЕН ФЕСТИВАЛ МУГЛА - ТУРЦИЯ

От 28 септември до 4 октомври 2011 г.представители на Танцово училище Кукери участваха в двадесетия културен фестивал на турския областен център Мугла.Там русенските любители-танцьори направиха  3 концерта, където обраха овациите на публиката.Това за някои от тях в рамките на три години беше пето задгранично турне с Кукери.

 

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ - МАРМАРИС

 

От 12 до 18 май 2011 г. Танцово училише Кукери беше поканено за втори път да участва в международния фестивал на известния средиземноморски курорт Мармарис. Доброто впечатление, оставено сред организаторите при първото гостуване явно са повлияли при избора на новите участници.

 

 

10 ГОДИНИ ТАНЦОВО УЧИЛИЩЕ "КУКЕРИ"

 

  На 7, 8 и 9 април 2011 г. в механата на комплекс Рига се състояха три незабравими танцувални вечери по случай 10 години от създаването на танцово училище КУКЕРИ с над 3500 участници в своите уроци до сега и 29 години концертна дейност на фолклорна група КУКЕРИ, представила българския фолклор в 28 различни държави от целия свят. Създателят, продуцентът и режисьорът на КУКЕРИ- Русе Цецко Колев бе поканил гости от цялата страна, които заедно с русенските приятели на танца изпълваха до краен предел залата на комплекса. Мястото за танцуване и 6-те часа се оказваха недостатъчни за всички можещи да се справят със стъпките на стотината различни народни хора, латино и други популярни танци. Емоционалният заряд и през трите вечери бе подхранван от музиката на специално поканените три жанрово различни оркестри, трима вокални изпълнители и солистите на фолклорната група. Разточително, но КУКЕРИ танцуващият град Русе може да си позволи това, заради всички свои клубни членове и заради тези, които никога не бяха танцували и си тръгваха с: Благодарим ви, кога пак ще го организирате.

 

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ - МАРМАРИС

 

  От 17 до 25 май 2010 г. КУКЕРИ представиха България на големия международен пролетен фестивал в Мармарис. В морския курорт No.1 на Турция участваха 16 групи от България, Русия, Китай, Бразилия, Чехия, Кипър, Украйна, Грузия, Унгария, Германия, Турция, между които и няколко професионални ансамбъла. Българската делегация включваше 37 изпълнители от фолклорна група Кукери, представители на едноименното танцово училище (V ниво) и мажоретен състав. В задължителната програма при много голяма конкуренция КУКЕРИ представиха достойно България в своите 6 концерта на пет различни сцени и парада при откриването на фестивала. Русенци се завърнаха с безброй впечатления от това средиземноморско райско кътче обиколено и докоснато във волната програма, много нови запознанства и покани за турнета, преживени емоции и купа за второто място, присъдена от журито.

 

На 11 януари 2010 година се откри новата зала на танцово училище Кукери.

 

  Танцово училище КУКЕРИ за девета поредна година отвори врати. Да се твърди, че е точно училище е малко претенциозно, но е факт, че то се явява като притегателен център за стотици русенци, решили да разтоварват от проблемите на деня чрез танцуване. Там е и мястото, където клубните членове се забавляват до насита, потропвайки някое много популярно или по-сложно българско хоро. Не един или два пъти те са събирали погледите на завистливи зрители на площада или в русенски заведения, демонстрирайки наученото в училището. А то дотолкова се е разрастнало, че вече на всеки 3-4 месеца предлага обучение за нови групи според възможностите на всеки желаещ на пет различни степени. Освен десетките най-популярни български хора от всички етнографски райони в танцово училище КУКЕРИ се изучават още салса, меренге, ча ча, валс, танго, джайв, сиртаки, рок и много други обичани танци. И съвсем закономерно трябваше да минат тези години, за да се сдобият членовете и ръководителите на танцово училище КУКЕРИ със собствена зала. Направена изключително професионално и с претенциите за най-доброто място за танцуване в Русе. Изграденият кафе аперитив помага да се предлагат възможности за организиране на срещи, танцови партита с музика и на живо, дискотеки, свързани с танцуването тематични вечери - салса, танго, валс, рок, български народни танци по региони и др.

  От началото на тази година танцово училище КУКЕРИ започнаха да посещават новите групи начинаещи и средно ниво. Всеки би могъл да се включи ако има желанието да се движи колкото може и колкото краката го държат. Там няма уроци, домашни и изпитвания, няма предварително записване и всеки е добре дошъл. Достатъчно е да си вземе чисти обувки и да отиде на Придунавски булевард 32 (до автобусната спирка на хотел Рига), за да забрави за определено време болежките и проблемите, които ни преследват всеки ден.
 
 

 

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА РИВИЕРА - ТУРЦИЯ 2009г.

 

  От 2 до 8 октомври 2009 година 33 от членовете  на танцово училище КУКЕРИ (напреднали), подкрепяни от техни колеги от Смолян представиха българския танцов фолклор  в  Мерсин - милионен Средиземноморски град  на Турция. На повече от 1600 км от родните места българската делегация изнесе три впечатляващи концерта пред хиляди зрители в местния амфитеатър, на изложението пред най-големия търговски център и на сцената на кея по време на провеждащото се световно Гран При за скутери, катамарани и други водни състезателни лодки.

 

ОТНОВО С КУПА И ПЪРВА НАГРАДА!

 

  Фолклорна група КУКЕРИ- Русе представи достойно България на големия международен фолклорен фестивал в турския град Алаплъ. От 21 до 27 юли 2008г. фолклорни ансамбли от България, Русия, Румъния, Хърватска, Латвия, Азербайджан, Македония, Босна и Херцоговина, и няколко турски групи се състезаваха за призовете на фестивала Златен лешник, организиран от ЦИОФФ и кметството на черноморския град. Танцьорите на КУКЕРИ тръгнаха за Азия с амбициите да защитят името си на елитен фолклорен състав. Въпреки създаденото от някои групи лоби сред журито, русенци впечатлиха публиката и останалите участници с разнообразна и ефектна програма, красиви костюми и маски, и единодушно бяха отличени като победители.

   В състава на групата с оригинален танц участваха и 12 представители на танцово училище КУКЕРИ, които за първи път, облечени във фолклорни костюми и с много жар, показаха своите умения на сцената  до по-младите изпълнители от представителната формация. Нали всички носеха името на КУКЕРИ и на България.