12 години танцово училище "КУКЕРИ"

 

 

   От 5 до 10  септември танцово училище ДКукериФ за пореден път представи България на международен фолклорен фестивал. Немалката русенска група, съставена от 35 човека дефилираха в народни носии и танцуваха край прочутата наклонена кула в Пиза, Италия. Освен задължителната концертна част от програмата, която нямаше конкурсен характер, продуцентът на ДКукериФ Цецко Колев организира за своите танцьори едно незабравимо докосване до забележителностите на Пиза и Флоренция, а разходката във Венеция пък ги срещна  със световно  известни лица от провеждащия се по това време международен кинофестивал.

 

****************************************************

11-ия рожден ден на танцово училище ДКукериФ отбелязахме с поредица от
събития ( подобаващо като за най-първото и най-посещаваното в България)

Проведохме тридневен семинар за разучаване на някои от характерните танци на Югозападна България в местността Предела край Банско като поканихме да участват танцьори и музиканти Цвиртуози от този край. В хотел ДКукерФ, станал наша база през трите дни...и вечери се случиха събитията, белязани с неповторими преживявания и емоционална наситеност.
 Скиорите, подготвили отдалеко екипировката се наслаждаваха на обилния сняг и отлично поддържаните писти - не липсваха и смелчаци да се спускат по писта ДТомбаФ, на която само преди десет дни дефилира световния ски елит в кръг от световната купа. Старото приятелство и добрите колегиални отношения с проф. Николай Цветков от  Югозападния университет в Благоевград, довел целия свой екип на този семинар допринесоха изключително за това нещата да се случат по най-добрия сценарий. Изключителните музиканти-зурнаджии дотолкова се бяха потопили в атмосферата, създадена от майсторите-хороигралци и 40-те от членовете на танцово училище ДКукериФ че през един оставяха своите инструменти, за да се включат в танцуването. Невъзможно е с думи да се опише преживяното и затова следващия път, както си пожелахме домакини и гости това да се организира отново, биха могли и други наши членове да опитат живата вода от извора.

*******************************************************************

 Състояха се няколко танцувални вечери с изненади Ц на парти в залата свириха различни музиканти в стила на джаза и латиното и танцуваха майстори в жанровете на модерния балет и фолклорния танц.

*******************************************************************

”частвахме с многобройна група на великденското хоро в центъра на –усе. „аст от публиката дотолкова се захласваше по ДкукерскотоФ хоро, че забрав€ше да поглежда какво се случва на официалната сцена.

*******************************************************************

 Над 50 от членовете на танцово училище ДКукериФ се включиха в авто-излета, който организирахме и нарекохме ДСветилищата и тайните на СборяновоФ. В програмата бе залегнато обхождане на култови обекти със специално нает водач, курбан с водосвет за здраве отслужен от двама свещеници, обяд и танци, танци, танци на поляната. Заредихме се с космическата енергия, която са ползвали траките, живели по нашите земи, докоснахме се до свети места за християни и алиани, ядохме до насита от превъзходно приготвените домашни гозби, вдигнахме наздравица с добруджанския елексир на бай Стойко, танцувахме любимите хора на зелената поляна.

 

*******************************************************************

 По традиция отбелязваме на 29 април международния ден на Танца с безплатни уроци в залата. Межународният съвет по танци (ЦИД) към ЮНЕСКО е официална организация за всички форми на танца във всички държави по света. Нейни членове са най-видни федерации, асоциации, училища, компании и индивиди в над 150 държави. Тя е върховен форум, който сближава/събира международни, национални и местни организации, както и бележити индивидуални изпълнители. Фолклорна група ДКукериФ- Русе, вече с 30 годишен творчески живот, представила българския музикален и танцов фолклор в 29 различни държави от целия свят, както и нейният продуцент Цецко Колев са дългогодишни членове на Международния съвет по танци към ЮНЕСКО.

*******************************************************************

Като естествен завършек на събитията, отбелязващи 11-я рожден ден на танцово училище ДКукериФ бе концертното пътуване до Мармарис-Турция. За  трета поредна година част от участниците в танцово студио ДКукериФ представиха българския танцов фолклор на големия средиземноморски фестивал от 15 до 22 май в курорта. Тази година участващите държави бяха десет. Фестивалът нямаше конкурсен характер, но това не попречи на групите да се надиграват по между си. По традиция и жанровото разнообразие бе голямо - от духовия оркестър и мажоретките от Унгария до модерния балет на Русия и спортните танци на Украйна или от бразилската акробатика и самба, през китайските театрализирани игри до фолклорните танци на танцово училище ДКукериФ-Русе. В някои от дните имахме по 3-4 концерта (общо 11 концерта за цялото време), но плажът на топлото средиземно море, разходката с кораб край многобройните заливчета и островчета, обикалянето по магазини и пазари ни помагаха да релаксираме за следващия ден. Без преувеличение организаторите отдадоха заслуженото признание на ДКукериФ като най-разнообразно съставената програма, връчвайки им в края на фестивала и флага на общината. Разделяйки се с домакините-организатори си пожелахме отново, за четвърти път да се срещнем на следващото издание. Заради това, а и не само за това от септември в танцово студио ДКукериФ ще се сформира нова група желаещи с определени танцувални възможности да демонстрират тези си умения в областта на фолклорния танц на сцената.

.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!